Bezoek onze Lacet Blog

Mantelzorgwoning prijzen: wat kost een mantelzorgwoning?

Mantelzorgwoning prijzen: wat kost een mantelzorgwoning?

In Nederland zijn er inmiddels miljoenen mensen die mantelzorg geven aan familieleden, kennissen of vrienden. Soms is die zorg zo intensief dat men het prettig vindt om (al dan niet tijdelijk) dichter bij elkaar te wonen. Bijvoorbeeld in een mantelzorgwoning op het eigen terrein van degene die zorg krijgt. Of andersom: in een aangepaste woning op het terrein van degene die de mantelzorg geeft.

Steeds vaker kiezen mensen daarbij voor een chalet als mantelzorgwoning. En daarom krijgen wij ook bij Lacet steeds vaker de vraag: wat kost een mantelzorgwoning eigenlijk? In dit kader zijn er in eerste instantie twee dingen belangrijk om te beseffen:

  1. Het is verstandig om behalve de kosten voor de woning zelf (mantelzorgwoning prijzen) ook rekening te houden met aanvullende kosten (totale mantelzorgwoning kosten).
  2. Net als gewone woningen zijn ook mantelzorgwoningen aan bepaalde regels gebonden. Informeer daarom eerst goed bij de gemeente waarmee u rekening moet houden voordat u een mantelzorgwoning aanschaft of laat bouwen. (En lees ook ons artikel: Een chalet laten bouwen als mantelzorgwoning.)

Mantelzorgwoning prijzen: waarop letten bij het vergelijken (en een indicatie van onze eigen prijzen)?

Voor de prijs van een mantelzorgwoning geldt in principe natuurlijk hetzelfde als voor de prijs van een ‘gewone’ woning of voor een vakantiewoning. Uiteindelijk is die helemaal afhankelijk van uw eigen wensen en behoeften en daarmee van uw eigen keuzes.

Wilt u een chalet kopen of laten bouwen als mantelzorgwoning? Dan adviseren wij u om bij het vergelijken van de prijzen sowieso goed op drie zaken te letten. Eén: de kwaliteit van de gebruikte materialen. Twee: de mate van isolatie. En drie: wat er wel en wat er niet bij de prijs is inbegrepen. Denk bijvoorbeeld aan de keuken, de badkamer en het basismeubilair (zoals bedden).

Kiest u voor een Lacet chalet? Dan kunt u een goede indruk krijgen van de prijzen aan de hand van de vanafprijzen van onze basismodellen. Alle genoemde prijzen zijn inclusief een standaard basisuitrusting.

De getoonde indeling en afmetingen van de basismodellen op deze site dienen als voorbeeld; de uiteindelijke prijs wordt bepaald door uw eigen wensen. Bij Lacet hebt u immers volop ruimte voor uw eigen inbreng. Als het gaat om de indeling en inrichting, maar bijvoorbeeld ook qua materialen en afwerking.

Onze medewerkers informeren u graag persoonlijk over alle keuzemogelijkheden. Maak daarom vooral eens een afspraak voor een bezoek aan onze showroom.

Overige kosten mantelzorgwoning

Net als bij een vakantiewoning, moet u ook bij een chalet dat u gebruikt als mantelzorgwoning rekening houden met bepaalde kosten ná de aanschaf. Denk bijvoorbeeld aan de energiekosten. Maar in het geval van een chalet ook het transport.

Wat wel een groot verschil is met de meeste vakantiewoningen: als een mantelzorgwoning op uw eigen terrein staat, dan hebt u niet te maken met de kosten voor een staanplaats. Bij een vakantiechalet, dat meestal op een vakantiepark of camping staat, worden hiervoor natuurlijk wel kosten in rekening gebracht door de eigenaar van het terrein.

Hoe zit het met de WOZ, financiële regelingen en gemeentelijke heffingen?

Als het gaat om de WOZ-waarde, gelden er voor mantelzorgwoningen aparte regels. Wij adviseren u om u hier vooraf even goed in te verdiepen. Hetzelfde geldt voor het al dan niet aanvragen van een eigen huisnummer voor de mantelzorgwoning. Dit kan namelijk consequenties hebben voor financiële regelingen zoals uitkeringen en toeslagen, maar ook voor de hoogte van bijvoorbeeld gemeentelijke heffingen.

In dit artikel hebben we meer informatie over het onderwerp verzameld: Een chalet laten bouwen als mantelzorgwoning.

Let op: landelijke en gemeentelijke richtlijnen kunnen natuurlijk aan verandering onderhevig zijn. Informeer daarom altijd even goed naar de actuele stand van zaken voordat u grote beslissingen neemt.