Een chalet laten bouwen als mantelzorgwoning

Bij Lacet Niederrhein hebben we een reputatie hoog te houden als het gaat om de kwaliteit van onze chalets. En bieden we klanten veel keuzemogelijkheden als het gaat om de indeling, inrichting en uitvoering van hun eigen chalet. Daardoor kiezen steeds meer mensen voor een Lacet chalet als mantelzorgwoning.

Interesse in een mantelzorgwoning? Verdiep u eerst goed in de regelgeving…

Wilt u een chalet als mantelzorgwoning kopen? Of een mantelzorgwoning bouwen? Dan raden we u aan om u even goed in de regelgeving rond mantelzorgwoningen te verdiepen. Al is het maar omdat die uiteraard ook aan veranderingen onderhevig kan zijn! Om u alvast wat op weg te helpen, hebben wij in dit artikel informatie uit verschillende bronnen verzameld en de nodige zaken voor u op een rijtje gezet.

Mantelzorgwoning bouwen of mantelzorgwoning kopen: dit zegt de Nederlandse overheid

De Nederlandse overheid definieert een mantelzorgwoning als ‘een woning op het terrein van het huis van iemand die zorg nodig heeft’. (Bron: Rijksoverheid.nl, juni 2020.) In de mantelzorgwoning kan zowel de persoon wonen die de zorg aanbiedt als persoon die de zorg ontvangt.

Wilt u een mantelzorgwoning op uw eigen terrein (laten) bouwen of plaatsen? Dan hebt u hiervoor niet langer een zogeheten omgevingsvergunning nodig (die vroeger bekend stond als de bouwvergunning).

We willen u er echter op wijzen dat de Nederlandse overheid ook benadrukt dat er nog steeds wel degelijk bepaalde regels gelden als u een mantelzorg wilt (laten) bouwen of plaatsen. Met name de regels van het Bouwbesluit spelen hierbij een rol.

Wij raden u daarom aan om u hierin goed te verdiepen voordat u besluit een mantelzorgwoning te kopen of te laten bouwen. Bijvoorbeeld door hiernaar te informeren bij uw eigen gemeente.

Wel of geen eigen huisnummer voor uw mantelzorgwoning? Dit zegt ‘Regelhulp’…

Ook op de website ‘Regelhulp.nl’ (eveneens een initiatief van de Nederlandse overheid) is de nodige informatie over mantelzorgwoningen te vinden. Zo lazen wij daar onder meer dat het mogelijk is om voor een mantelzorgwoning een eigen huisnummer aan te vragen bij de gemeente.

Dit kan op sommige gebieden financieel voordelig uitpakken, omdat beide huishoudens dan als zelfstandig worden beschouwd. Maar let op: op andere terreinen kan het ook weer voor hogere kosten zorgen (bijvoorbeeld in het geval van gemeentelijke heffingen). Dus ook hierover zeggen wij: informeer u vooraf goed en overleg bij twijfel met uw eigen gemeente.

Let op: als de mantelzorg ophoudt, mag u de woning niet meer voor bewoning gebruiken

Dit lazen we ook op de website Rijksoverheid.nl: Houdt de mantelzorg op? Dan mag het bouwwerk niet langer gebruikt worden als woning. Daarbij geeft de overheid wel aan dat u de woning niet per se hoeft af te breken. Maar zaken als de keuken en de badkamer moet u bijvoorbeeld wel verwijderen.

Met een Lacet chalet hebt u overigens nog een ander goed alternatief, denken wij. En dat is: na gebruik verkopen of in gebruik nemen als recreatiewoning. In tegenstelling tot een ‘gewone’ woning is een chalet na gebruik namelijk goed te verplaatsen. En onze hoogwaardige chalets hebben dankzij hun lange levensduur vaak nog een hoge restwaarde na gebruik

Zelf laten bouwen of een kant en klaar exemplaar?

Door de grote vraag naar mantelzorgwoningen vindt u tegenwoordig bij allerlei aanbieders nieuwe en gebruikte mantelzorgwoningen te koop (kant en klaar). Maar u kunt er natuurlijk ook voor kiezen om uw eigen mantelzorgwoning te laten bouwen. Op die manier kunt u de indeling, inrichting en afwerking helemaal afstemmen op uw eigen wensen.

Chalet voor mantelzorg: woning met meer isolatie, bredere gangen, lagere drempels

Een van de belangrijkste zaken om goed op te letten als u een chalet als mantelzorg-woning wilt gebruiken is de mate van isolatie. Dat is overigens meteen een van de redenen dat veel mensen hun chalet door ons laten bouwen: wij kunnen het isolatieniveau afstemmen op uw wensen.

Een ander belangrijk aspect is de toegankelijkheid. Met bredere deurposten en gangen en lagere drempels is een chalet goed ‘rollatorproof’ of rolstoelvriendelijk te maken. En denk bijvoorbeeld ook aan een verlaagd keukenblad. Of handgrepen in de badkamer en het toilet.

Met een Lacet chalet kiest u voor hoogwaardig Duits kwaliteitsfabricaat. En daarnaast bieden wij volop mogelijkheden om uw chalet op uw eigen wensen en behoeften af te stemmen. Zowel qua inrichting en indeling als qua isolatieniveau en afwerking.

Bekijk onze basismodellen voor een eerste indruk van de mogelijkheden en prijzen, of maak direct een afspraak voor een bezoek aan onze showroom.

Contact

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.