Tips

Zaken om op te letten bij de aanschaf van een chalet

GEBRUIKSWIJZE

Waarvoor gebruikt u het chalet? Als recreatiewoning, als tweede woning of als hoofdverblijf? Hoe is de gezinssamenstelling? En welke wensen en behoeften hebben de individuele gezinsleden?

Het is belangrijk om hierover goed na te denken, en hierover duidelijk te zijn naar uw chaletbouwer. De gebruikswijze heeft namelijk belangrijke gevolgen voor de keuzes die er tijdens het productieproces moeten worden gemaakt, zoals de gewenste mate van isolatie en de dikte van de wanden.

Ook met het oog op een eventuele bouwvergunning kan het belangrijk zijn om vooraf goed met uw chaletproducent te overleggen over zaken als gebruikswijze, isolatiewaarde et cetera.

STAANPLAATS VAN HET CHALET

Naast het chalet zelf is ook de staanplaats op het park of de camping een bepalende factor voor uw verblijfsgenot. Idealiter is het ontwerp van het chalet daarom perfect afgestemd op de plek waar uw chalet uiteindelijk komt te staan.

Op basis van de oppervlakte van de staanplaats kunt u bijvoorbeeld de ideale grootte van het chalet bepalen. Ook kunt u aan de hand van de ligging vaststellen waar de ramen en de ingang het beste geplaatst kunnen worden. Vandaar ons advies: beperk u niet alleen tot het chalet, maar oriënteer u ook alvast goed op de locatie.

TECHNISCHE EN BOUWKUNDIGE ASPECTEN VAN HET CHALET

Voor veel mensen zijn de technische en bouwkundige aspecten niet het eerste waarnaar ze kijken, maar het is wel belangrijk om u hier enigszins in te verdiepen. De bouwkundige staat bepaalt namelijk in belangrijke mate de levensduur en het gebruikscomfort van uw chalet. Enkele vragen die u zichzelf en uw chaletbouwer sowieso moet stellen:

 • Is het chassis robuust genoeg?
  Een chalet valt of staat letterlijk met de kracht van het onderstel.
 • Hoe hoog zijn de wanden?
  En kan de wandhoogte eventueel worden aangepast?
 • Van welke materialen zijn de wanden en plafonds gemaakt?
  Voor het gebruikscomfort en de levensduur van uw chalet is het belangrijk dat wanden en plafonds uit hoogwaardige materialen zijn vervaardigd.
 • Hoe zit het met de isolatie?
  Wordt uw chalet geïsoleerd en zo ja: in welke mate? Let ook op het materiaal dat wordt gebruikt. Controleer of dit voldoet aan het isolatieniveau dat u wenst.
 • Voldoen de kozijnen, deuren en beglazing aan alle bouwvoorschriften?
  Uit het oogpunt van duurzaamheid, maar ook vanwege de veiligheid.

MATE VAN AFWERKING

Het is verstandig om vooraf te controleren in hoeverre de afwerking is inbegrepen bij de bouw van uw chalet. Denk daarbij aan zaken als:

 • Vloerbekleding
 • Lampen en verlichting
 • Keuken en keukenapparatuur
 • Badkamer
 • Bedden en matrassen

Stel uw chaletbouwer ook de vraag of u hierin zelf nog keuzes kunt maken. Bijvoorbeeld of u zelf kunt bepalen of er PVC of tapijt op de vloer komt te liggen.

LEVENSDUUR

In het algemeen kun je stellen dat een nieuw, kwalitatief hoogwaardig chalet u vele jaren verblijfsplezier kan bieden. Niet voor niets kiezen steeds meer mensen bewust voor een investering in kwaliteitsfabricaat. Maar u hebt zelf ook invloed op de levensduur, door uw chalet goed te onderhouden.

WERKWIJZE VAN DE CHALETBOUWER

De ene producent is de andere niet. Zes zaken om al vóór de aanschaf goed op te letten:

 1. Worden er bouwtekeningen gemaakt?
 2. Wordt u de tijd gegund om rustig over uw keuzes na te denken?
 3. Wordt het chalet in eigen beheer gebouwd?
 4. Wie verzorgt het transport en de plaatsing?
 5. Hoe zit het met garantie en onderhoudswerkzaamheden?
 6. Is er ruimte voor uw eigen inbreng?

Met betrekking tot die laatste vraag: wij merken in onze eigen praktijk dat klanten het erg belangrijk vinden dat ze hun chalet volgens hun eigen ideeën en wensen kunnen laten bouwen. Uiteraard staan onze deskundige ontwerpers u bij het maken van deze ontwerpkeuzes graag terzijde met hun kennis en ervaring.