Interview met Kees Lacet

Lacet is een echt familiebedrijf. De familienaam siert de gevel. Vader en rasondernemer Kees staat aan het roer. Zijn echtgenote Helma draagt al jaren enthousiast haar steentje bij. Beide dochters Martine en Nicky werken inmiddels in de zaak. En voor zoon Mike, die nu nog Technische Bedrijfskunde studeert, is er straks ook plek. Waar komt die passie voor ondernemen bij Kees Lacet vandaan? En hoe ziet hij de toekomst van het familiebedrijf? In een openhartig interview blikt hij terug én kijkt hij vooruit.

Het begon met stacaravans
“Uit nood geboren”, antwoordt Kees ronduit op de vraag hoe hij ooit in de chaletbouw terecht gekomen is. “Om precies te zijn begon het met de verkoop van stacaravans. Ik had destijds een autobedrijf en kreeg de kans dat bedrijf te verkopen. Er was alleen wel één voorwaarde. Ik moest binnen twee maanden het pand uit; het pand waar wij ook woonden met de kinderen. Uit nood geboren hebben we toen tijdelijk een stacaravan betrokken op een camping. Ik raakte bevriend met de campinghouder en die vroeg me of de in- en verkoop van gebruikte stacaravans niets voor mij was. Later kwamen daar ook nieuwe stacaravans en chalets bij. Zo is het allemaal begonnen.”

Overname van een chaletproducent
Toen de plek op het campingterrein te klein werd voor zijn activiteiten, verhuisde Kees het bedrijf naar een eigen terrein in Cuijk. We praten over de jaren negentig van de vorige eeuw. “In die tijd begon ik ook voor het eerst met de bouw van eigen chalets, in België. Maar omdat we daarnaast ook nog een camping runden, heb ik dat even laten varen. Totdat de kans zich voordeed om hier in Duitsland een chaletproducent over te nemen.”

Kees doopte het bedrijf om tot Lacet Niederrhein GmbH, en bouwde het uit tot wat het nu is: de grootste chalet­­bouwer van Duitsland.

Ondernemersgeest
Eigenlijk ligt de kiem van het ondernemerschap van Kees nog verder in het verleden, blijkt als we daarover doorvragen. Zijn vader overleed op jonge leeftijd. Als twaalfjarige jongen had hij daardoor geen andere keus dan te gaan werken. “Er was gewoon geen geld. Dus om rond te komen ging ik als kleine jongen al langs de deuren met allerlei handelswaar.”

Het is duidelijk dat Kees er een sterke ondernemersgeest aan heeft overgehouden. Zaken die hij ook probeert mee te geven aan de tweede generatie in het bedrijf. “Dat je een euro maar één keer kunt uitgeven. Dat je geen flauwekul vertelt. En hoe belangrijk het is om te luisteren naar de behoeften van je klanten. Want die doen een flinke investering, waar ze vaak een half leven voor gespaard hebben. Dus die mogen best wat te wensen hebben. Alle klanten die hier de deur uitlopen, moeten waar krijgen voor hun geld.”

Blik op de toekomst
Terug naar het heden, of liever: de toekomst. We raken aan de praat over de nieuwe productiehal, pal aan de Duitse Autobahn A40, tussen Venlo en Duisburg. “Dankzij de strategische ligging kunnen zowel Duitse als Nederlandse en Belgische klanten ons makkelijk bereiken”, weet Kees. “Maar mensen komen nog van verder weg naar ons toe. Van Engeland en Schotland tot aan Zwitserland en Oostenrijk. En ook in de zakelijke markt is er steeds meer vraag naar onze chalets. Van handelaren en campings, maar bijvoorbeeld ook vanuit de overheid.”

Personeel: een mooie mix
Dat Lacet een familiebedrijf is, wil niet zeggen dat de familie het allemaal alleen doet. Inmiddels werken er zo’n 50 mensen. “Het is een mooie mix van man en vrouw, jong en oud. De harde kern van oudere medewerkers heeft veel ervaring; die weten hoe je iets moet aanpakken. De jonge garde kijkt juist weer anders tegen de zaken aan; die brengen een frisse blik. Dat zorgt voor een goede balans. En iedereen hier vindt het prachtig als er weer een chalet naar buiten rolt. Onze mensen zijn dan net zo trots en blij als de klanten zelf.”

Kees kijkt met vertrouwen naar de toekomst van het familiebedrijf. “Zolang we nog mensen blij kunnen maken met onze chalets, hoop ik dat de naam Lacet hier op de gevel blijft staan.”

"Klanten doen een flinke investering, waar ze vaak een half leven voor gespaard hebben."