Bezoek onze Lacet Blog

Koop-chalet met permanente bewoning: wat zijn de regels op dit moment?

Koop-chalet met permanente bewoning: wat zijn de regels op dit moment?

Op dit moment is er in Nederland veel te doen over de mogelijkheden van een chalet waar je permanent mag wonen. Meestal gaat het daarbij om chalets op vakantieparken, maar ook een mantelzorgwoning is in zekere zin natuurlijk een ‘permanent-wonen-chalet’.

Doordat het onderwerp zo actueel is, krijgen wij zelf ook regelmatig vragen over de mogelijkheden van een koop-chalet met permanente bewoning. Daarom hebben wij de nodige informatie over het onderwerp verzameld uit verschillende Nederlandse (nieuws)bronnen. In dit artikel leest u er meer over.

Let op: de discussie over het chalet waar je permanent mag wonen is nog in volle gang. Wij raden u dan ook aan om alle ontwikkelingen rond het thema ‘chalet permanente bewoning’ vooral ook zelf goed te blijven volgen.

Chalet te koop: permanente bewoning toegestaan of niet (op een vakantiepark)?

Als u een chalet te koop ziet staan op een vakantiepark, dan moet u er in principe vanuit gaan dat dit chalet uitsluitend bedoeld is voor recreatief gebruik. Op dit moment (we schrijven dit in juni 2020) geldt in de meeste gemeenten namelijk nog dat wonen op een vakantiepark niet is toegestaan. Wij baseren ons daarbij op dit bericht van RTL Nieuws (gepubliceerd op 3 april 2020).

Hetzelfde bericht meldt echter dat de Nederlandse minister van Milieu en Wonen de regels gaat aanpassen om het voor gemeenten makkelijker te maken om toestemming te verlenen voor permanent wonen op een vakantiepark. Het zou dus zomaar kunnen dat dit straks wel kan (of in bepaalde gemeenten nu al oogluikend wordt toegestaan).

Chalet te koop: permanente bewoning toegestaan buiten vakantieparken?

Hierover hebben wij weinig informatie kunnen vinden. De actuele berichtgeving over permanente bewoning van vakantiehuizen gaat vooral over bewoning op vakantie- en recreatieparken. Dus hebt u plannen voor een (koop)chalet met permanente bewoning op een andere plek? Dan adviseren wij u om u in eerste instantie even tot uw gemeente te wenden.

Chalet kopen permanente bewoning: de regels gaan (waarschijnlijk) veranderen

We gaven het hierboven al aan: de Nederlandse regering is van plan om de regels aan te passen als het gaat om het wonen op vakantieparken. Mogelijk wordt dus ook een (koop)chalet met permanente bewoning op deze parken straks toegestaan. Maar dit is dus nog niet zeker.

Chalet kopen permanente bewoning: de mantelzorgwoning

Een bijzonder type chalet voor permanente bewoning is de mantelzorgwoning. Maar daarvoor gelden in Nederland weer andere regels dan voor permanent wonen op een vakantiepark. Wilt u een chalet bouwen voor permanente bewoning in het kader van mantelzorg? Lees dan ook ons artikel ‘Een chalet laten bouwen als mantelzorgwoning, dat wij onder meer hebben gebaseerd op informatie van de Nederlandse Rijksoverheid.

Chalet permanente bewoning: waarop letten?

Met het oog op de wetgeving (die bovendien aan wijziging onderhevig is), raden wij u aan om eerst goed na te gaan of permanente bewoning überhaupt mag op de locatie van uw keuze. Is dit het geval? Ga dan ook zelf goed na aan welke andere regels het chalet moet voldoen (bijvoorbeeld in het kader van het Bouwbesluit), want dit is uw eigen verantwoordelijkheid.

Belangrijke aspecten om rekening mee te houden bij de productie van een chalet dat intensief wordt gebruikt, zijn de kwaliteit van de constructie en de mate van isolatie. Omdat wij elk chalet op klantspecificatie produceren, kunt u het isolatieniveau bij ons volledig afstemmen op uw eigen wensen. En om de degelijke kwaliteit van onze chalets staan wij al jaren bekend.

Materiaalgebruik: kunststof of houten chalet voor permanente bewoning?

Bij Lacet bent u vrij in de keuze van het materiaalgebruik. De meeste van onze basismodellen zijn standaard uitgevoerd met een kunststof buitenbekleding, maar in overleg is alles mogelijk. Over het algemeen kiezen veel mensen voor kunststof omdat dit onderhoudsvriendelijker is. Maar hebt u liever hout, bijvoorbeeld vanwege de uitstraling? Dan is dat geen enkel probleem.

Overigens hebben we op dit moment twee modellen in onze basiscollectie die ook in de standaarduitvoering volledig in hout zijn uitgevoerd: de Lacet Falun en de Lacet Alpine.